نام گذاری برند یا انتخاب اسم برند
اهمیت نام گذاری برند
مالک مک دونالدز معتقد بود که مهمترین عامل موفقیت این برند، نام برند است که نام بنیانگذار آن است. از نظر او نام مک دونالدز یک نام بسیار خوش آوا است که مثل یک نت موسیقی است. او معتقد بود که ایده ی فست فود را براحتی می شود کپی برداری کرد اما نام مک دونالدز چیزی است که دارایی واقعی شرکت اوست. بله نام برند به تنهایی می تواند سرنوشت یک کسب و کار را عوض کند. می تواند آن را تبدیل به یک برند جهانی کند و یا آنکه آن را از گردونه رقابت بازار حذف کند. علت این اهمیت بخاطر آن است که برند، رابط بین یک سازمان تجاری و مشتریان است و نام، اصلیترین مولفه مشخص کننده یک برند است. در واقع مشتریان بخاطر ساده سازی تصمیمات خود درباره محصولات و خدمات، دنبال آن هستند که به یک نام اعتماد کنند. هر چقدر یک نام شهرت بیشتری داشته باشد، اعتبار بیشتری دارد. شهرت برند بر اساس آنان است که نام برند چقدر در ذهن مشتریان بماند.
نام گذاری برند به چه عواملی وابسته است؟
هر اسمی برای هر برندی مناسب نیست. فرض کنید که شما تولید کننده یک خودرو مثل خودروی فراری هستید، کدام اسم برای برند شما مناسب است؟ فرض کنید شما می خواستید یکی از این 2 اسمAudemars یا Tissot را برای برند خودرو خود انتخاب کنید.
این دو برند هر دو از معروفترین برند های ساعت در دنیا هستند، اما قطعا اسم Audemars برای نام برند لوکس مناسب تر است و بیشتر نمایانگر یک برند باسابقه است. همچنین Tissot یک برند اقتصادی در دنیای تجارت ساعت است و همانطور که می بینیم برای ماشین لوکس نیز، مناسب نیست. علاوه بر جایگاه برند، آیتم های زیادی همچون شخصیت برند، ماموریت برند، محصولاتی که برند می خواهد تولید کند یا ارائه دهد و همچنین نام های رقبا، در نام گذاری برند موثر است.
نام های رقبا یکی از عوامل اصلی در انتخاب اسم است. اگر شما اسمی انتخاب کنید که از رقبا فاصله داشته یا به اصطلاح متمایز باشد، یک مزیت دارد و آن اینکه می توانید جایگاه مناسبی را برای خود در بازار پیدا کنید. اما ممکن است ارتباط گرفتن مشتریان با آن طول بکشد و نتوانند با آن ارتباط مناسب برقرار کنند. اما اگر نام شما شبیه رقبا باشد، شاید بتوانید در کوتاه مدت فروش خوبی داشته باشید، ولی در بلند مدت پیشرفت چندانی در ذهن مخاطبان نخواهید داشت، چرا که نام شما لا به لای نام سایر رقبا گم خواهد شد.
تاثیر شخصیت برند در نام گذاری
اگر برند را یک انسان تصور کنیم، شخصیت برند نمادی از ویژگی های رفتاری و ویژگی های شخصیتی آن است. نام برند به شخصیت برند بستگی زیادی دارد. اگر برند شما جدی باشد، باید یک نام جدی داشته باشد. اگر برند شما یک برند شاد و خوشحال باشد، نام آن هم باید همینگونه باشد. اگر برند شما یک برند تکنولوژیک و جوان باشد، نام آن هم باید این ویژگی را داشته باشد.
حالا به بررسی نام گذاری در چند صنعت می پردازیم:
نام گذاری و انتخاب اسم برند لوازم خانگی
در ایران بواسطه حدود چند دهه ای برندهای لوازم خانگی با سهم بازار بسیار بالا، مردم با نام هایی که ریشه لاتین داشته باشد ارتباط بیشتری برقرار می کنند. بخاطر همین اکثر شرکت های فعال در این حوزه، نام های لاتین را برای برندهای خود انتخاب نموده اند و از نام های فارسی برندهای قدیمی خود فاصله گرفته اند. علاوه بر آن در بازار لوازم خانگی ایران شاهد هستیم که کلماتی مثلا پلاس، تکنو، استیل، استفاده بسیار زیادی دارند. نام های لاتین اگر چه مورد مقبولیت بیشتر بازار خواهد بود، اما مشکل اساسی آنان در خوانش کلمه ی آنها است. اگرچه با توجه به سطح سواد انگلیسی مخاطبان و جایگاه برند ممکن است کمی این موضوع تفاوت داشته باشد.
نام گذاری و انتخاب نام برای شرکت و برندینگ شرکتی
با توجه به قوانین متعددی که در زمینه نام گذاری شرکت وجود دارد، و اینکه نام شرکت، مالکیت معنوی ندارد و قابل فروش نیست، انتخاب نام شرکتی (برندینگ شرکتی) با پیچیدگی های بیشتر همراه است. از جمله این قوانین چند کلمه ای بودن، ایرانی بودن، اسم معروف نبودن و …. است.
شرکت ها اغلب به همین دلیل از اول کلمات نام شرکتی خود، کلمه ای مخفف می سازند یا اینکه سعی می کنند نامی لا به لای کلمات قرار دهند، تا مشتریان برند شرکتی از آن جهت خطاب قراردادن برند و یادآوری آن استفاده کنند.
نام گذاری و انتخاب نام برای محصولات مواد غذایی
استفاده از نام های ایرانی برای محصولات مواد غذایی کاملا مرسوم است. اما در مواد غذایی ما با 3 نوع برند بیشتر سرکار داریم:
الف- برندهایی که دارای ارزشهایی مثل خوش بودن هستند و شخصیت برند شاد دارند: مانند چی توز، اشی مشی، سنجابک، سنایچ.
ب- برندهایی که دارای ارزشهای سلامت محور هستند مانند: آقای طبیعی، صباح، بدر.
ج- برندهایی که می خواهند به مشتریان اعتماد بیشتر در خصوص خود بدهند و خود را کمی قدیمی، با اصالت و با اعتبار نشان میدهند (مانند برندهای محصولات لبنی): چوپان، کاله، دامداران، پگاه.
در 2 دسته آخر، انتخاب نام برند جدید مواد غذایی، بایستی همراه با ایجاد اعتماد در مخاطب باشد. چراکه خوردن و آَشامیدن هر چیزی دارای یک ریسک ادارکی از سوی مخاطب است و مخاطب می خواهد بواسطه نام و هویت و شهرت برند به آن اعتماد کند و آن را خریداری کند.
نام برند باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
یک برند زمانی موفق است که در ذهن مخاطبان همراه با تداعی خوبی باشد. برای این منظور باید نام برند حداقل ویژگیهای زیر را داشته باشد.
- برای اکثریت برندها، مهمترین نکته ارزیابی از دید فرهنگی و لغتی است. انتخاب نام برند نباید یک شی یا مقوله منفی را در ذهن مخاطبان و مردم تداعی کند.
- برای برخی صنایع و محصولات باید معنی خوبی داشته باشد، بخصوص اگر یک نام شرکتی باشد.
- نام برند باید دارای خوانش خوبی باشد و براحتی خوانده شود.
- نام برند باید خوش آوا و زیبا باشد
- نام برند باید به اصطلاح در زبان راحت بچرخد.
چطور می توان نام خوب را انتخاب کرد؟
داشتن یک ایده
انتخاب نام برند اصلا کار راحتی نیست، ولی در عین حال یک جرقه ذهنی می تواند یک نام فوق العاده باشد. در صورت نداشتن ایده اصلی می توان با گرداوری لغات و اصطلاحات ممکن مرتبط، نام برند را پس از چند مرحله انتخاب کرد.
سلیقه صاحب برند
ممکن یک نام برای برخی افراد بسیار خوشایند باشد و برای برخی دیگر اصلا مناسب به نظر نرسد. مهمترین نکته که ما در آریستو آن را برای نام گذاری برند رعایت می کنیم این است که همراه با کار کردن آن نام در میان مخاطبان هدف، نام برند برای دست اندارکاران برند، افراد سازمان و بخصوص صاحب برند خوشایند باشد. اعتقاد داشتن به هویت برند باعث می شود که در فروش و بازاریابی محصولات برند، شرکت با اعتماد به نفس بالایی به کار خود را ادامه دهد. علی رقم این ما در آریستو فرم های مخصوص ارزیابی نام داریم که انتخاب نام را برای شما راحتتر می کند.
برای اینکه از جزییات مراحل نام گذاری برند اطلاعات کسب کنید، با شرکت برندینگ آریستو تماس بگیرید. مشتاقانه همراه با شما، به دنبال خلق یک اثر ماندگار هنری تجاری هستیم.